Thursday Feb 09, 2023

Istoria Presei Românești - Publicațiile periodice românești (I)

Bibliografia națională retrospectivă a periodicelor din România, reflectată în seria Publicațiile periodice românești, este o lucrare de mare întindere ce cuprinde descrierile majorității publicațiilor periodice românești tipărite pe teritoriile locuite de români, sau editate de români în alte țări.

Dintre publicațiile periodice, atât de diferite ca formă, conținut și periodicitate, au fost incluse ziarele, gazetele și revistele, adică periodicele în sensul strict al cuvântului: publicațiile de conținut variat, cu apariție periodică la intervale regulate de timp în cursul unui an (zilnică, săptămânală, lunară, trimestrială).

Printre primii ziariști care au contribuit la redactarea primelor ziare putem aminti pe C. N. Brăiloiu care a condus revista Album științific și literar la București, între 9 febr. și mart. 1847, G. R. Bosuceanu, care a redactat revista Album literar, la București, între dec. 1856 și mai 1857, Aurelian Treboniu Laurian și Nicolae Bălcescu care au redactat revista Magazin istoric pentru Dacia, la București, între 1845 și 1848, Zaharia Carcalechi care a condus revista Cantor de avis și comers, la București, între apr. 1837 și dec. 1842, care ulterior își schimbă titlul în Vestitorul românesc, din febr. 1843 până în ian. 1857.

Încă de la începuturile sale, presa a avut un rol mare la dezvoltarea vieții culturale a poporului român. Aici a fost locul în care își exprimau ideile cele mai de seamă personalități din acele vremuri precum Gheorghe Asachi, Ion Heliade Rădulescu, Mihail  Kogălniceanu, Costache Negruzzi, Vasile Alecsandri, Ion Ghica ș.a. (Luminița Radu, coordonatoarea lucrarii "Publicațiile periodice românești", Biblioteca Academiei Române)

Serial realizat de Mădălina Corina Diaconu. Interviu cu Luminița Radu, coordonatoarea lucrarii "Publicațiile periodice românești", Biblioteca Academiei Române.

 

Comments (0)

To leave or reply to comments, please download free Podbean or

No Comments

Copyright 2022 All rights reserved.

Podcast Powered By Podbean

Version: 20241125