3 days ago

Prelungirea expoziției „Presa românească între tradiție și modernitate”

Istoria jurnalismului românesc este deopotrivă istoria modernizării societății, așa cum reiese din captivanta expoziție găzduită de Biblioteca Academiei Române. De la începuturile ei, cu „Albina românească” și „Curierul românesc”, primele ziare publicate în limba română, în 1829, presa a fost o oglindă a realității, uneori corectă, alteori deformată. Expoziția prezintă în original titluri de referință ieșite de sub tipar, exemplare spectaculoase ale unor publicații de avangardă, reviste ilustrate deosebite, afișe și reclame din presă, caricaturi, dar și documente referitoare la evoluția breslei gazetărești, precum tabloul Sindicatului ziariștilor din București, înființat la 5 aprilie 1900, a cărui președintă de onoare era însăși Regina Elisabeta.
Nu lipsesc ziarele care, în perioada interbelică, ajunseseră la tiraje amețitoare: Universul – 200.000 de exemplare, Dimineața – 100.000, Adevărul – 50.000, Curentul – 40.000 etc., într-o perioadă cu sute de publicații la nivel național. „Astăzi apar în București cel puțin treizeci de ziare”, remarca același Arghezi în 1937, în vreme ce Camil Petrescu, alt literat activ în gazetărie, nota în jurnal, în 1936, timpul consumat zilnic cu cititul ziarelor: o oră și jumătate dimineața, o jumătate de oră la prânz și o jumătate de oră seara, plus o oră hebdomadare și reviste străine și o oră de parcurs manuscrise pentru Revista Fundațiilor Regale. În total, patru ore și jumătate dintr-o zi!
 
Interviu realizat de Mădălina Corina Diaconu cu Ion Volcu, Biblioteca Academiei Române.
𝐄𝐱𝐩𝐨𝐳𝐢ț𝐢𝐚 𝐞𝐬𝐭𝐞 𝐝𝐞𝐬𝐜𝐡𝐢𝐬ă î𝐧 𝐩𝐞𝐫𝐢𝐨𝐚𝐝𝐚 𝟐𝟎 𝐦𝐚𝐫𝐭𝐢𝐞 - 4 aprilie 𝟐𝟎𝟐𝟓 ș𝐢 𝐩𝐨𝐚𝐭𝐞 𝐟𝐢 𝐯𝐢𝐳𝐢𝐭𝐚𝐭ă 𝐳𝐢𝐥𝐧𝐢𝐜 î𝐧𝐭𝐫𝐞 𝐨𝐫𝐞𝐥𝐞 𝟗-𝟏𝟔, 𝐢𝐧𝐜𝐥𝐮𝐬𝐢𝐯 𝐬â𝐦𝐛ă𝐭𝐚. 𝐈𝐧𝐭𝐫𝐚𝐫𝐞𝐚 𝐞𝐬𝐭𝐞 𝐥𝐢𝐛𝐞𝐫ă.

Comments (0)

To leave or reply to comments, please download free Podbean or

No Comments

Copyright 2022 All rights reserved.

Podcast Powered By Podbean

Version: 20241125