6 days ago

Concert de muzici de lume din secolul al XIX-lea

Concert extraordinar: Spune, inimioară, spune. Concert de muzici de lume din secolul al XIX-lea


În data 26 iunie, la Sala George Enescu din cadrul Universității Naționale de Muzică din București, a răsunat muzica veche din secolul al XIX-lea și anume colecțiile de la muzică de lume ale lui Anton Pann și George Ucenescu, discipolul său brașovean, texte de colecție precum text semnat de boierul cărturar Ienăchiță Văcărescu, textul poemului „Un cântec de lume”, publicat în 1852 de Vasile Alecsandri pus în valoare extraordinară de compozitorul contemporan francez Jérôme Rebotier. Concertul a fost și unul inaugural deoarece a fost susținut de ansamblul Dimitrie Cantemir, care și-a marcat debutul odată cu acest eveniment. Ansamblul "Dimitrie Cantemir" a fost dirijat de Prof.univ.dr.habil.Nicolae Gheorghiță, prorector U.N.M.B. și CS III dr. Cătălin Cernătescu, coordonator proiect. Publicul a putut audita următoarele piese: Dintr-a patriei dulci sânuri sau O, Moldavie, iubită, pe care unele surse i-o atribuie mitropolitului Moldovei, cărturarul Veniamin Costachi (1768-1846). Soliști: Maxim Câmpeanu și Sebastian Buhnă, De știam că-i fi așa, Ochilor de plâns topiți și Grele chinuri m-a coprins; Doru - în interpretarea  solistei Anamaria Maranda, alumnă a UNMB, care a fost  acompaniată la chitară de doctorandul Vlad Ghinea, Aoleu, frate răzneț, din colecția Spitalul amorului de Anton Pann și Ah, lume ciudată, de Gheorghe Ucenescu, inspirată de mult celebra piesă Arză-l focul dascăl, soliști, Alexandru Nistoreanu și Maria Nistor, Spune, inimioară, spune și Nestatornicia, care surprinde frământările omului aflat într-o continuă pendulare între starea de bine și nefericire. În cadrul ansamblului "Dimitrie Cantemir" au interpretat instrumental la kemence - Feras Sarmini, la oud - Alexandru Nistoreanu, la chitară - Vlad Ghinea, la mizhar - Lucian Zbarcea, la contrabas - Oana Vardianu, la kanun - Ioan Jabre și are în componență studenți, alumni UNMB și colaboratori apropiați precum: Adrian Anisie, George Antoneac, Nicușor Bercaru, Sebastian Buhnă, Maxim Câmpeanu, Mihai Dobre, Dragan Olariu, Ștefan Popescu, Dan Spatariu și Mihail Țone. 

La finalul concertului, publicul a fost invitat să viziteze o expoziție tematică pregătită de Muzeul Național "George Enescu" din București.

Concertul a fost organizat sub egida proiectului MACAM (Muzici și afecte la curțile aristocratice moldovalahe) și care a fost implementat cu sprijinul Administrației Fondului Cultural Național. 

Reportaj realizat de Cornelius Florin Stoica.

Concertul a fost transmis în direct de Lumina Cuvântului.

https://www.youtube.com/@luminacuvantului

 

Comment (0)

No comments yet. Be the first to say something!

Copyright 2022 All rights reserved.

Podcast Powered By Podbean

Version: 20241125