Tuesday Feb 06, 2024
Brandi Bates ne invită să Citim Împreună Benzi Desenate
Traducerea interviului:
DMC: Lumea este cu adevărat mică pentru că avem Statele Unite ale Americii chiar aici, în România, într-un loc frumos, pe Valea Jiului, nu?
BB: Da, așa este!
DMC: Anul acesta sărbătorim Ziua Cititului Împreună, dar acum vrem să aflăm de ce această idee aici, în România?
BB: Sigur, Mădălina, mulțumesc de invitație. Sunt Brandi Bates din SUA și locuiesc în frumosul oraș Lupeni în Valea Jiului. Sunt aici din 1999.
Am început o bibliotecă aici, în Lupeni, pentru că nu exista una. Am avut prieteni care mă priveau citind cu voce tare copiilor mei când erau mici și erau curioși. S-au gândit: cum fac asta dacă nu am cărți? Vreau să fac și eu asta. Așa că am început o bibliotecă mică. Am început-o cu o cutie aici, în Lupeni, și am numit-o Bibioteca din loc în loc. Ne-am pus banii împreună și am început să cumpărăm cărți frumoase, cărți care iubesc copiii. Eu le numesc cărți care iubesc copiii. Nu orice carte iubește un copil. Și când ne adunam să împărtășim cărțile, rugam o mămică să le citească cu voce tare copiilor. Dar nu știau cum. Țineau pozele către ele, citeau foarte încet sau prea repede, iar copiii se plictiseau. Așa că am făcut o lecție foarte rapidă, cum să întorci cartea cu imaginile spre exterior, astfel încât să se vadă în același timp când citești. Le-am spus să citească lent, cu intonație, tare și copiii au fost încântați. Nu voiau să fie altundeva. Erau îndrăgostiți de carte.
Și așa am început la nivel local. Apoi m-am uitat mai departe în România, și nu am găsit foarte multe biblioteci sau profesori citind cu voce tare în acest mod atât de plăcut pentru copii, un mod pe care copiii îl adoră. Și așa, cu o mână de oameni minunați, autori, ilustratori, experți în alfabetizare, am început să facem echipă și am inițiat Citim Împreuna România, și ne-am lansat de Ziua Mondială a Citirii (7 februarie) în 2017.
DMC: Nu cred că există bibliotecă sau școală care să nu știe despre aceasta zi aici în România, ceea ce este grozav. Iată-ne în 2024, aproape de aceasta zi și pentru acest an ai ales o temă în zi și subliniez acest lucru pentru că cei care au inițiat ziua nu au o temă.
BB: Ziua nu este invenția mea, o organizatie în Statele Unite ale Americii, LIT World, a creat Ziua Cititutului cu Voce Tare. Prietena mea și expertă în alfabetizare, Maria Kovacs, m-a ajutat să-i dau numele ZICI, care este atât de atrăgător și care este prescurtarea de la Ziua Cititului Împreună. Și din 95 de participanți, biblioteci și școli în 2017, anul trecut am avut aproape 3000 de evenimente înregistrate în țară și aproape 7000 de profesori și bibliotecari pe pagina noastră de Facebook. Deci, da, a crescut. Și vreau doar să spun asta pentru că este important să o spun: la fel cum sărbătorim mamele noastre de Ziua Mamei, dar de fapt trebuie să sărbătorim mamele noastre în fiecare zi, tații, de asemenea, facem mult zgomot cu ZICI pentru a vorbi cu adevărat despre importanța și frumusețea și beneficiile citirii cu voce tare, copiilor. Este ceva ce trebuie făcut în fiecare zi timp de 20 de minute cel puțin, din momentul în care se naște copilul, în fiecare zi, și poate chiar și înainte, când este în burtă. Este ceva esențial pentru dezvoltarea unui copil. Am un membru al bibliotecii, Cezar, care vine la bibliotecă în fiecare săptămână și, de obicei, nu vrea să ia nici o carte. Se uită în jur la bibliotecă și probabil cărțile îi par ca niște obiecte neînsuflețite. Dar când citim cu voce tare, el este primul care se află în fața noastră, care ne întreabă dacă poate împrumuta cartea pe care tocmai am citit-o pentru că a prins viață …. și asta face citirea cu voce tare. Poate face o carte să prindă viață pentru un copil care altfel nu o vede vie, iar acest lucru este esențial pentru copiii de astăzi.
DMC: Să subliniem faptul că ideea de a avea o temă a acestei zile, este a ta.
BB: Da, asta este ideea mea. Fac asta din câteva motive. Unul, pentru a păstra ZICI proaspăt. Sunt voluntară, am pus în acest proiect multe ore. Stau într-un fel pe un scaun pe tot parcursul lunii ianuarie și îmi place să am o temă nouă în care să mă scufund, să învăț multe. Cred că o temă nouă păstrează pentru mulți oameni proaspătă Ziua Citirii cu Voce. Dar da, cred că o temă nouă păstrează proaspăt proiectul.
Motivul pentru care am ales benzile desenate ca temă anul acesta?! Ador benzile desenate. Sunt un nou convertit la benzi desenate. Tinerii iubesc, mulți oameni iubesc benzile desenate de mult mai mult timp decât mine. Și sunt conștientă acum de cât de benefice sunt, cât de inteligente sunt. Ele oferă dezvoltarea alfabetizării multimodale. Ele ajută un tânăr pentru că atât de mult din poveste este spus prin imagini.
Copiii, tinerii cititori, cititorii reticenți, se pot apropia de un text, de un text complicat, pentru că imaginile oferă ceea ce numim schelă. Ele îi ajută. Îi apropie mai repede de un text decât ar fi putut obține fără imagini. Deci, benzile desenate sunt de mare ajutor în creșterea cititorilor și dezvoltarea alfabetizării. Există o mulțime de motive pentru care acesta este cazul, tinerii pur și simplu le adoră și noi, profesorii și bibliotecarii poutem fi studenții de data aceasta și ne pot învăța ei câteva dintre beneficiile și frumusețea benzilor desenate.
DMC: Aș propune să ne întâlnim pe 7 februarie și să sărbătorim această zi impreuna, chiar dacă avem sau nu avem copii. În cele din urmă, chiar și adulții sunt copii, uneori mai mult decât copiii adevărați.
BB: Asta așa este!
DMC: Te vor găsi pe toate rețelele de socializare. Cred că se pot înscrie în continuare la acest eveniment, nu-i așa?
BB: Suntem activi în cea mai mare parte pe Facebook, există un grup dedicat pe Facebook. Vom posta o mulțime de resurse acolo. Benzile desenate nu sunt atât de ușor de citit cu voce tare. De benzi desenate te bucuri de obicei în mod privat, singur cu cartea în mână așa că există o mică provocare aici. Dar beneficiile sunt atât de mari. Provocările cu siguranță pot fi depășite. Așa că luați o carte de benzi desenate, o carte de benzi desenate care iubește copiii sau adulții și citiți-o cu voce tare. Dacă aveți o sală de clasă sau o bibliotecă, vă rugăm să veniți să ne urmăriți pe Facebook, deoarece vă oferim sfaturi foarte utile cu privire la modul în care benzile desenate sunt diferite de cărțile ilustrate, deoarece fiecare cititor sau ascultător trebuie să fie chiar în fața cărții de benzi desenate. Ei chiar trebuie să vadă totul pentru că o mare parte din poveste se întâmplă în imagini, iar dacă pierzi șirul imaginilor, pierzi jumătate din poveste. Deci, există câteva soluții pentru a nu fi nevoie să cumpărați o carte de benzi desenate pentru fiecare copil din clasă, deși ar fi minunat. Dar există și alte soluții inteligente și creative pentru a obține benzi desenate în fața tuturor cititorilor tăi ascultători în timp ce o citești cu voce tare. Ai grijă însă să cumperi măcar una sau două cărți, deoarece copiii chiar au nevoie să aibă ca obiect plăcerea benzilor desenate legate de carte.
Mulțumesc, Mădălina. Hai să citim împreună benzi desenate pe 7 februarie!
Interviu realizat de Mădălina Corina Diaconu cu Brandi Bates.
Comments (0)
To leave or reply to comments, please download free Podbean or
No Comments
To leave or reply to comments,
please download free Podbean App.