6 days ago

1 octombrie - Ziua internaţională a muzicii / TURNEUL NAȚIONAL „ROMANIAN YOUNG VIRTUOSOS”

UZPR partener media.

 

Cu ocazia Zilei Internaționale a Muzicii 2024 Asociația pentru Muzică, Artă și Cultură, în parteneriat cu Universitatea Națională de Muzică din București, Centrul Național de Artă „Tinerimea Română” din București, Muzeul Național „George Enescu” din București, Centrul Multicultural al Universității Transilvania din Brașov, Vibrate Festival Brașov, Asociația Culturală Paul Constantinescu din Ploiești, Muzeul Național Peleș din Sinaia, Muzeul Țării Crișurilor din Oradea, Universitatea din Oradea – Facultatea de Arte, Universitatea de Vest din Timișoara, Seat România și Forumul Cultural Austriac din București, prezintă turneul național „ROMANIAN YOUNG VIRTUOSOS”. Astfel, în perioada 3 – 11 octombrie 2024, muzicieni și oameni de cultură: Rodica Vică – soprană (Austria/România), Martiniana Antonie – mezzosoprană (Germania/România), Ștefan Cazacu – violoncelist (România), Diana Ionescu – pian (România), Vlad Maistorovici – compozitor (România) și Dana Deac – jurnalistă (România), se reunesc pentru a aduce un omagiu compozitorilor români, propunând publicului un proiect inedit ce aduce la lumină piese mai puțin cunoscute și interpretate. De asemenea, o noutate a acestui turneu o reprezintă Ciclul de trei lieduri pe versuri de Noemi Marin pentru voce, violoncel și pian special compus de muzicianul Vlad Maistorovici. În program piese de George Enescu, George Stephănescu, Tiberiu Brediceanu, Gherase Dendrino, Paul Constantinescu și Vlad Maistoroivici. Prin proiectul „Romanian Young Virtuosos”, Asociația pentru Muzică, Artă și Cultură își propune să inspire tânăra generație și să promoveze patrimoniul muzical național, oferind o experiență artistică de neuitat publicului din România.

Romanian Young Virtuosos este un proiect menit să prezinte atât publicului larg lucrări românești mai puțin cântate sau chiar necunoscute, dar mai ales să încurajeze tinerii muzicienii români, la început de drum, să-și continue formarea, având ca exemplu perioada de tinerețe a compozitorilor români ai secolului XX și XXI. Prin gesturile sale generoase de a susține tinerii muzicieni ai vremurilor sale, prin premii, promovare, mentorat și chiar ajutor financiar pentru cei în nevoie, George Enescu ne este un model și totodată o inspirație pentru acest proiect. Proiectul se focusează pe generația tânără, în special pe cea din domeniul muzical, fiind un proiect ce aduce laolaltă muzicieni tineri români, deja cu o carieră internațională și care aduc un manifest pentru generația și mai tânără de muzicieni din România, aspiranți și ei la o carieră internațională. Acest proiect este rezultatul cercetărilor sopranei Rodica Vică realizate în biblioteci și arhive din București și Viena. Proiectul promovează un repertoriu eclectic, cuprinzând lucrările de tinerețe ale compozitorilor români prezentate în aranjamente noi pentru două voci, violoncel și pian. De asemenea, violonistul și compozitorul Vlad Maistorovici a creat Ciclul de trei lieduri pe versuri de Noemi Marin pentru voce, pian și violoncel, ciclu ce va fi prezentat în premieră națională în cadrul turneului.

Turneul național este co-finanțat de AFCN – Administrația Fondului Cultural Național.

Interviu realizat de Mădălina Corina Diaconu cu soprana Rodica Vica.

 

RODICA VICĂ este o soprană de excepție, apreciată pentru expresivitatea și versatilitatea vocii sale, fiind considerată una dintre cele mai promițătoare artiste ale generației sale. A debutat pe scena Operei Naționale din București în 2010, interpretând roluri principale în opere de referință precum Regina Nopții în Flautul fermecat și Donna Anna în Don Giovanni de W.A. Mozart, Rita de G. Donizetti, Rosina din Bărbierul din Sevilla de G. Rossini și Alcina de G. Fr. Haendel. De-a lungul carierei sale, Rodica Vică a câștigat numeroase premii la concursuri de prestigiu, printre care Premiul I la Concursul Internațional de Muzică Barocă „La Stravaganza” din Cluj-Napoca, Premiul II la Concursul Radiodifuziunii Române „Drumul spre celebritate” și Premiul pentru cea mai bună interpretare muzicală în cadrul Trofeului „Ion Dacian” pentru tineri interpreți. Activitatea artistică a sopranei include colaborări cu importante orchestre și filarmonici atât din România, cât și din străinătate. Printre realizările notabile se numără premiera mondială a oratoriului Strigoii de George Enescu alături de Rundfunk Sinfonieorchester Berlin la Konzerthaus Berlin, sub bagheta dirijorului Gabriel Bebeșelea și aparițiile la evenimente de prestigiu precum Gala OTP Bank la Sala Bela Bartók-Müpa Budapesta, Canto Barocco la Teatro La Fenice și Gloria de Antonio Vivaldi alături de Accademia Bizantina. De asemenea, Rodica Vică a interpretat în proiecte inovatoare precum La Lumiere Comique la Festivalul de Muzică Veche de la Budapesta și BaRockIN’ Transylvania alături de orchestra Musica Ricercata. Alte angajamente importante includ interpretarea Matthäus Passion de J.S. Bach sub conducerea lui Cristian Măcelaru la Ateneul Român și Poemes pour mi de Olivier Messiaen cu Filarmonica Transilvania, dirijată de Cristian Mandeal. Soprana a fost, de asemenea, invitată să participe la evenimentele organizate în cadrul Lunii Oedip la Londra, inclusiv o serată premergătoare premierei operei lui Enescu la Royal Opera House Covent Garden. Rodica Vică a adăugat recent în repertoriul său debutul în rolurile Violetta Valery din La Traviata de Giuseppe Verdi și Fiorilla din Il Turco in Italia de Gioachino Rossini. Proiectele sale recente includ un turneu internațional dedicat muzicii lui George Enescu, premiera modernă a operei La Foresta D’Hermanstad de Valentino Fioravanti și interpretarea rolului Zima în opera barocă Indiile galante regizată de Andrei Șerban. Discografia Rodicăi Vică include două CD-uri remarcabile: Strigoii de George Enescu, produs de casa de discuri Capriccio și Stars in the Sky, un proiect multicultural lansat la Musikverein Vienna, care reunește cântece de leagăn din întreaga lume, realizat în colaborare cu țiterista Barbara Laister-Ebner. Mai multe informații despre activitatea sopranei Rodica Vica pot fi găsite pe www.rodicavica.com 

Comments (0)

To leave or reply to comments, please download free Podbean or

No Comments

Copyright 2022 All rights reserved.

Podcast Powered By Podbean

Version: 20240731