Monday May 02, 2022

Tawfik Jelassi, director general adjunct pentru sectorul de comunicare și informare, UNESCO - mesaj dedicat Zilei Libertății Presei 2022

TRADUCEREA MESAJULUI

În ultimii cinci ani, 85% din populația lumii s-a confruntat cu o scădere a libertății presei în țara lor. În aceeași perioadă, 400 de jurnaliști au fost uciși în timp ce își făceau meseria. În plus, veniturile din publicitatea din ziare la nivel mondial au scăzut la jumătate, amenințând grav supraviețuirea instituțiilor media. Aceste amenințări la adresa liberului exercițiu al jurnalismului,  după cum s-a explorat în cea mai recentă ediție a Raportului World Trends al UNESCO privind libertatea de exprimare și dezvoltarea mass-media, au fost și mai mult exacerbate de creșterea noilor tehnologii. În timp ce aceste tehnologii ne permit să accesăm mai multe știri decât oricând, ele ne expun la dezinformare și la discursuri instigatoare la ură. Ele ridică, de asemenea, noi provocări la adresa confidențialității noastre și a protecției datelor cu caracter personal, tehnicile de supraveghere digitală fiind folosite de diferiți actori, încălcând drepturile la confidențialitate și libertatea de exprimare. Sfera digitală a oferit noile instrumente celor care doresc să reducă la tăcere exprimarea liberă, disidența și investigațiile asupra faptelor greșite. Am observat o creștere a atacurilor digitale, în special împotriva femeilor jurnaliste.

Jurnalismul se află astăzi sub asediu digital, o problemă atât de presantă încât a inspirat tema generală a Zilei Mondiale a Libertății Presei din 2022. Prin urmare, este esențial să se asigure soluții tehnologice și de reglementare viabile, astfel încât jurnaliștii să își poată exercita profesia în siguranță, cu sursele protejate, și să ne păstrăm dreptul colectiv de a ne cunoaște, de a ne exprima și de a ne proteja viața privată.

Anul trecut, participanții la conferința de Ziua Mondială a Libertății Presei au adoptat Declarația Windhoek 30 privind informația ca bun public. Principiile acestei declarații au fost susținute în unanimitate de statele membre ale UNESCO. Cu toate acestea, pentru a ne asigura că informația și jurnalismul rămân bunuri publice, trebuie să lucrăm împreună pentru a proteja drepturile jurnaliștilor și profesioniștilor media de a lucra liber și în siguranță. În această privință, pe măsură ce marcăm anul acesta cea de-a 10-a aniversare a Planului de acțiune al ONU privind siguranța jurnaliștilor și problema impunității, trebuie să ne intensificăm eforturile și să ne intensificăm cooperarea.

Anul trecut, în timpul pandemiei de COVID 19 și pentru prima dată, Conferința Mondială pentru Libertatea Presei a organizat majoritatea evenimentelor din întreaga lume printr-o comemorare virtuală. Anul acesta, odată cu îmbunătățirea condițiilor sanitare, ne întoarcem la multiple evenimente și discuții în întreaga lume, atât în persoană, cât și virtual.

În această Zi Mondială a Libertății Presei 2022, vă invit pe toți să reflectați asupra oportunităților și provocărilor cu care se confruntă libertatea presei în era digitală. Sunt convins că, prin eforturi comune, putem depăși împreună aceste provocări pentru a asigura un viitor în care informația să rămână un bun public în beneficiul tuturor oamenilor.

Tawfik Jelassi, director general adjunct pentru sectorul de comunicare și informare, UNESCO

Comments (0)

To leave or reply to comments, please download free Podbean or

No Comments

Copyright 2022 All rights reserved.

Podcast Powered By Podbean

Version: 20240320