Friday Aug 05, 2022

Generalul Henri Mathias Berthelot pe frontul românesc (1916-1918)

În anul centenar Academia Română a omagiat în data de 14 iunie 2018, printr-o serie de evenimente, personalitatea generalului francez Henri Mathias Berthelot și rolul său fundamental în reorganizarea Armatei Române și victoria românilor în Primul Război Mondial.

Manifestările au debutat în Aula Academiei Române, prin sesiunea omagială „100 de ani de la Marea Unire. Contribuția Franței și a Misiunii Militare Franceze condusă de Generalul Henri Mathias Berthelot la refacerea, dotarea și instruirea Armatei Române în Primul Război Mondial“.

Sesiunea a fost deschisă de acad. Ioan-Aurel Pop, președintele Academiei Române, care a declarat: „Generalul Henri Mathias Berthelot a fost un om de o mare dăruire sufletească, prieten al românilor, adoptat de România. A dat nume de străzi în România, a dat numele unei comune în judeţul Hunedoara, i s-au ridicat busturi. Dar puţină lume se mai gândeşte la el. Când ne ducem la Radio pe strada Berthelot, nu ne gândim că acest om a fost unul real, care ne-a ajutat să ne facem România şi care a fost alături de noi din primul moment, din 1916, până la făurirea graniţelor României, după Primul Război Mondial. A fost între marii prieteni ai României şi prin marii oameni ca el Franţa a fost alături de noi.“

Academia Română a decernat, pentru prima dată, Premiul „General Henri Mathias Berthelot“, premiu inițiat conform dorințelor testamentare ale generalului francez și atribuit istoricului francez Jean-Noël Grandhomme, pentru lucrările sale științifice dedicate primei conflagrații mondiale și unirii tuturor românilor.
 

În partea a doua a zilei, în Cupola de sticlă a Bibliotecii Academiei Române a fost vernisată expoziția omagială „Generalul Henri Mathias Berthelot pe frontul românesc (1916-1918)“, organizată de Institutul Cultural Român, în parteneriat cu Muzeul Național de Istorie al României și Muzeul Național Militar.

Reportaj realizat de Mădălina Corina Diaconu în 2018.

NOTĂ: Academia Română a organizat, în perioada 1-5 august 2022, prima ediție a Școlii de vară, cu tema „Sub semnul istoriei“, dedicată elevilor care vor primi în anul școlar 2022-2023 bursă de merit din partea Academiei Române.

Prima ediție a Școlii de vară, coordonată de prof. univ. Ioan Bolovan, membru corespondent al Academiei Române, a avut loc la Centrul de Dezvoltare Durabilă Țara Hațegului-Retezat, din localitatea General Berthelot, județul Hunedoara, entitate ce aparține Academiei Române.

 

Comments (0)

To leave or reply to comments, please download free Podbean or

No Comments

Copyright 2022 All rights reserved.

Podcast Powered By Podbean

Version: 20240320